9.jpg 2.jpg 4.jpg 8.jpg 5.jpg 3.jpg 1.jpg 6.jpg 7.jpg

  "The first authentic Pilates studio

  in East Flanders"


  Foto's: Bart Van Leuven / Frédérique Debras

Joseph H. Pilates

“One of the major results of Contrology is gaining the mastery of your mind over the complete control of your body.”

 Portret Joseph H. Pilates

De Pilates trainingsmethode is genoemd naar de Duitser Joseph H. Pilates (1883-1967), geboren in Mönchengladbach. Hij was een zorgenkind met een zwakke gezondheid en had astma en reuma maar met een vader als gymnast en een moeder als naturopaat was hij al van kindsbeen geobsedeerd door gezondheid, welzijn en het verenigen van lichaam en geest. Hij had maar één wens: gezond en sterk worden!

Hij bestudeerde de menselijke anatomie, en hij analyseerde de dynamiek van menselijke en dierlijke bewegingen om zo een systeem te vinden om op een efficiënte manier te trainen en te versterken. Hij bestudeerde zowel oosterse als westerse bewegingstechnieken en tegen dat hij 14 jaar was werd hij zelf model voor anatomie charts. Verder werd hij o.a. bokser, gymnast, skiër en duiker en in 1912 vond hij werk als circusartiest in Engeland.

In 1914 werd hij geïnterneerd in 2 kampen waaronder The Isle of Man waar hij werkte als verpleger en waar hij zijn kennis van het menselijk lichaam begon te gebruiken om zijn gewonde medegevangenen te behandelen. Om effectiever met hen te kunnen werken, begon hij apparatuur te maken door de metalen veren van de bedden te nemen en oefentoestellen voor de bedlegerigen te maken. Deze oefeningen met veren werden de basis voor de methode die J. Pilates later zou ontwikkelen en die naast de oefeningen op de mat  gebruikt worden in zijn body-fitness programma dat hij later "Contrology" noemde. Pilates bleef gedurende zijn verdere leven verder toestellen ontwerpen en samen met zijn broer Fred finetunen.

Na de oorlog in 1918 keerde Joseph Pilates terug naar Duitsland en coachte de Hamburg Military Police in zelfverdediging en begon ook privé trainingen te geven aan o.a. Rudolf von Laban een beroemde bewegingsanalist, die later ook de pilates methode integreerde in zijn werk en aan Mary Wigman, danser en choreograaf die ook de oefeningen van Joseph in haar lessen gebruikte.

In 1926 werd hij gevraagd om het nieuwe Duitse leger te trainen maar daar bedankt hij voor en vertrok naar de Verenigde Staten. Tijdens die overtocht leerde hij zijn 2de vrouw Clara kennen. Zij was een kleuterleidster en leed aan artritis. Joseph  coachte haar om haar pijn te verzachten en van het één kwam het ander.

Aangekomen in New York City opende hij 'The Pilates Universal Gymnasium' op 939 Eight Avenue, in dezelfde building waar verschillende dansstudio’s gelokaliseerd waren en zo ging de bal aan het rollen. George Balanchine, choreograaf, Martha Graham danser/choreograaf en vele anderen kwamen zo bij hem terecht. Ook ‘the upper class’ van New York, advokaten, beroemdheden, kunstenaars, schrijvers, zangers enz…

Toen Joseph Pilates overleed in 1967 bleef Clara met een meer geduldige en zachtere aanpak lesgeven en de studio runnen tot aan haar dood in 1977.

In 1975 nam Romana Kryzanowska, die al in 1941 met Joseph Pilates trainde, de studio over en het is in die studio dat wijlen onze Belgische Bob Liekens in 1986 Pilates lesgever werd. Bob Liekens lag mee aan de basis van Romana’s eerste teacher trainer program.

Quote Romana 

 

"The Pilates Method is a movement experience, LET PEOPLE MOVE, we don’t fix people" -Romana-